Casa Inteligenta – Automatizarea iluminatului in instalatii KNX

Casa Inteligenta – Automatizarea iluminatului in instalatii KNX

MHT Experience 500x333

Controlul iluminatului in sisteme smart house – KNX

Va vom prezenta in cele ce urmeaza principalele notiuni despre sistemele de automatizare pentru iluminat in instalatiile smart house – rezidential.

Cuprins:

 1. Topologia iluminatului in sisteme KNX; diferente intre un sistem clasic si un sistem KNX.
 2. Functiile unui sistem de iluminat KNX, posibilitati de dimare.
 3. Controlul automat al iluminatului in functie de gradul de ocupare al spatiului si control orar.
 4. Scenarii de iluminat.
 5. Intrerupatoare inteligente, touch panel’s & control de pe tableta si telefon.
 6. Controlul iluminatului de pe Iphone , Ipad sau Android Phone.

1.       Topologia iluminatului in sisteme KNX. Diferentele intre un sistem clasic si un sistem KNX.

In fata unor cerinte care depasesc un nivel standard al instalatiilor electrice pentru acasa, standardul KNX reprezinta de departe cea mai flexibila, accesibila si modulara solutie pentru automatizare, atat rezidentiala cat si comerciala si industrial.

Solutiile pe standardul KNX ofera gama completa de automatizare: de la iluminat si comanda draperiilor, pana la controlul climatizarii, al incalzirii, ventilatiei, management al consumului, securitate si audio video.

Controlul iluminatului reprezinta o functie de baza in sistemele KNX oferite de MHT Experience. Avantajul major al acestor instalatii il reprezinta gradul ridicat de flexibilitate. Schimbarile de functionalitate, ce intrerupator sa aprinda lumina din hol si cum, se realizeaza printr-o simpla reprogramare a sistemului.

conventional 500x278

Topologie Instalatie Clasica

knx 500x278

 Topologie Instalatie KNX

Fata de topologia de cablare a unei  instalatii conventionale, unde toate circuitele de iluminat trebuiau trecute prin intrerupatorul sau comutatorul de comanda, in sistemele smart house se va folosi doar un simplu cablu de comunicatie intre tast senzori (intrerupatoare) si actuatoarele din tabloul electric. Aceste din urma sunt cele care preiau comenzile si actioneaza, in varianta cea mai simpla, releul care inchide circuitul.

Se realizeaza astfel o importanta economie de cablu de forta, prin eliminarea cablarii la intrerupatoare, orice corp de iluminat poate fi actionat de la oricare tast sensor si mai mult poate fi intregrat in cadrul unui scenariu de functionare. Ex: la apasarea unui buton de la intrarea in casa se vor aprinde toate luminile din hol, living si bucatarie simultan, iar la apasarea unui alt buton la plecare din casa, se vor stinge toate luminile.

2.      Functiile unui sistem de iluminat KNX, posibilitati de dimare.

Functiile suplimentare ale sistemului KNX smart house fata de un sistem clasic de iluminat:

–          ON/OFF de la diferite intrerupatoare;
–          Functionare centralizata, ON/OFF centralizat;
–          Functii de dimare;
–          Functionare de automat de casa scarii, fara sa fie nevoie de echipamente specializate;
–          Delay la pornire/oprire;
–          Functionare dupa un programator orar (Timer);
–          Funtionare proportional cu gradul de ocupare al spatiului;
–          Vizualizare starea circuitului;
–          Posibilitatea integrarii intrerupatoarelor clasice in system KNX.

Functii speciale:

–          Scenarii de iluminat;
–          Scenariu ON/OFF in caz de panica sau efractie;
–          Control DALI.

Dimarea reprezinta o functie solicitata tot mai des, cu ajutorul careia se creeaza un ambient placut, o scena unica, un grad ridicat de confort.

Echipamentele care realizeaza functia de dimare (actuatoare) se vor alege in functie de tipul corpului de iluminat pe care dorim sa-l controlam, existand solutii pentru diferitele tipuri de iluminat:

 • Iluminat cu incandescenta
 • Lampi Halogen, low-voltage 12V sau high-voltage 110-230V
 • Lampi fluorescente (tub neon)
 • Lampi cu vapori de sodium sau mercur
 • Iluminat cu LED, simplu sau RGB.

Avantajul major in instalatiile smart house, este ca acelasi buton poate avea atat functie de ON/OFF cat si functie de dimare.

Cum? Simplu: la apasare scurta va functiona ca un simplu push button: prima apasare= ON, a doua apasare = OFF, iar apasare lunga = dimare in sus sau dimare in jos.

on off dim 500xFuntiile diferite ale unui tast senzor

3.       Controlul automat al iluminatului in functie de gradul de ocupare al spatiului si control orar.

S-a demonstrat ca folosirea eficienta a energiei intr-o cladire, utilizand instalatii KNX, poate duce la o reducere a costurilor la facturi cu pana la 30%.

Una din metodele cele mai simple si usor de implementat, este utilizarea iluminatului artificial doar atunci cand cineva este prezent in incapere impreuna cu utilizarea la capacitate maxima a iluminatului natural.

Ce inseamna asta? Daca afara soarele straluceste iar draperiile sunt trase, pentru a atinge pragul optim de iluminat instalatia pentru casa inteligenta mai intai ridica draperiile apoi dimeaza iluminatul pentru a ajunge la pragul fixat.

Beneficii:

–          ON/OFF automat.
–          Functie confort: nu mai este nevoie sa cauti intrerupatorul in intuneric, senzorul va detecta prezenta si va aprinde automat lumina in camera.
–          Economie de energie.

MHT Experience stie ca este important ca intr-o cladire care are bine stabilit un program de functionare, iluminatul sa fie oprit in afara orelor de lucru, acolo unde nu mai este necesar (bai, birouri, culoare, etc). Functia realizata automat elimina atat grija personalului cat riscul de a utiliza inefficient energia, adaugand totodata si un grad de siguranta si confort.

4.       Scenarii de iluminat.

Intotdeauna un sistem centralizat, va putea implicit sa comande centralizat elementele din care este format.

Ce insemna asta? Sistemele smart house si instalatiile KNX oferite de MHT Experience ofera posibilitatea ca fiecare sa-si poata creea scenariul de iluminat pe care il doreste si sa il apeleze prin simpla apasare a unui buton.

Pe langa functiile de siguranta: oprirea totala a iluminatului la plecarea de acasa; si confort: pornirea anumitor circuite de intampinare la venirea acasa, instalatiile pentru casa inteligenta permit creare si altor scenarii.

Atunci cand intr-o singura incapere sunt mai multe circuite de iluminat (scafa, aplica, candelabru), integrarea lor intr-un scenariu insemna ca la o singura apasare de buton fiecare va avea alta functie. Ex: candelabrul oprit, aplica dimata la 40% iar scafa la capacitate maxima.

Realizare scenariilor in instalatii KNX se realizeaza prin simpla programare, fara sa mai fie nevoie de echipamente suplimentare in instalatie. Utilizatorul poate apoi sa-si creeze propriile scenarii sau se le modifice pe cele existente.

5.       Intrerupatoare inteligente, Touch Panel’s & IPad Control

Instalatiile pentru casa inteligenta ofera o gama variata de intrerupatoare, termostate si touch panel’s. De la gamele cele mai simple cu rame de plastic, pana la intrerupatoare cu cristale Swarovski, capacitive sau care simuleaza utilizare unui telefon mobil. (descarca brosura pentru aparataj)

Pentru functii complexe, unde un tastsenzor nu poate replica toate comenzile de care avem nevoie, se utilizeaza un display touch panel, capacitiv care sa integreze si interfata grafica pentru utilizator. Cu ajutorul acesteia se pot vizualiza toate functiile casei, pe fiecare incapere in parte.

KNX touch panel

6.       Controlul iluminatului de pe Iphone , Ipad sau Android Phone.

Cu ajutorul sever-ului de automatizare si a gateway-ul IP KNX, se poate realiza interfata intre instalatia KNX si utilizator. Pe acesta va rula aplicatia grafica, tableta sau telefonul fiind doar un client al aplicatiei.

Veti putea astfel controla iluminatul cu ajutorul unui IPHONE, IPAD , sau orice telefon mobil sau tableta, veti putea apela scenariile sau veti vedea starea circuitelor din casa.

KNX control de pe tableta

Daca esti interesat de solutiile MHT Experience pentru casa inteligenta nu ezita sa ne contactezi. Specialistii nostrii va vor prezenta solutiile complete de automatizare iluminat!

Posted by MHT Experience

leave a comment

4 × 5 =