PIATA SMART HOUSE IN EUROPA

PIATA SMART HOUSE IN EUROPA

Piata de smart house a Europei reprezinta inca o nisa.

In ciuda dezvoltarii si inovatiilor aduse in ultimii 10 ani, trend-ul nu este inca acceptat de clasa medie dar cu mare succes in randul celor cu spirit dezvoltat catre tehnologie, imbuntatirea calitatii vietii orientati catre confort.
In 2010 piata europeana de smart house, inclusiv activitatile conexe: consulanta, proiectare, instalare si punere in functiune si manopera, era estimata la aproximativ 529.6 mil €, inregistrand o crestere de pana la 18% fata de 2008.

Daca pe primul loc in investitii de acest gen se situeaza Germania cu un procentaj de 47%, urmata de Franta cu 10% si Anglia cu 8%, Romania imparte impreuna cu tarile din est, un procent de sub 1%.

 

Cele 3 mari categorii de produse se pot imparti in:

  • Interfata pentru utilizator (User Interface), ce faciliteaza comunicarea intre utilizator si sistemul smart home.
  • Controller de sistem, server de control al comenzilor si monitorizarilor
  • Echipamente de camp, intrerupatoare, senzori si detectori.

Investitiile pe categorii afirma ca chipamentele de camp ocupa de departe locul cel mai important, cu o valoare de peste 175 mil€. Interfata de utilizator ocupa locul II cu peste 90 mil. €, formate in special din tablete sau touch panel LED sau panouri LED.

Intre tipurile de comunicatii, KNX este cel mai utilizat, ocupand 65% din totalul standardelor de comunciatie pentru smarthome. Celelalte protocoale, cum sunt Z-Wave sau ZigBee sunt utlizate in deosebi in mediul comercial si in cladiri industriale.

SMART HOME – Definitie

  • un sistem smart home este o sub ramura a sistemelor BMS pentru cladiri industriale, ce ofera control centralizat asupra sistemelor individuale din casa sau cladiri mici.
  • Ofera control pentru: automatizare draperii si storuri, geamuri, usi
  • Ofera control de confort pentru: sistemul de incalzire, aer conditionat si ventilatie.
  • Ofera aplicatii pentru utilitatile din casa: masina de spalat, cuptor cu microunde, frigider,etc.
  • Controlul centralizat pentru streaming-urile video si audio din casa. Telecomanda universala pentru toate echipamentele electronice din casa.
Posted by MHT Experience

leave a comment

eighteen − 7 =