S/PDIF – Optical Audio

S/PDIF – Optical Audio


Conexiune audio fara zgomot de fond. Totul Despre S/PDIF!

S/PDIF este prescurtare de la Sony/Philips Digital Interface, ce reprezinta un standard pentru transmisia semnalului audio. Dupa cum spune si numele, standardul a fost dezvoltat de Sony impreuna cu Phillips pentru a putea transmite informatia audio digitala intre echipamente fara zgomot de fond, mai exact fara a fi nevoie de o conversie digital-analog inaintea transmisiei.

Semnal audio digital reprezinta semnalul format dintr-o serie de “0” si “1”, fata de un semnal analog ce reprezinta modificare in timp a valorii unei tensiuni in amplitudine si frecventa si care este supus “zgomotului” de fond indus de alte semnale sau chiar de echipamentele electronice. Semnalul audio digital este un semnal de inalta fidelitate si evident este cea mai buna metoda de transmisie a sunetului.

Astazi exista 2 interfete de transmitere a semnalului digital audio : S/PDIF si HDMI (High-Definition Multimedia Interface), diferenta intre cele este ca daca primul transmite doar audio, cel de-al doilea permite atat audio cat si semnal video.

De ce inca il folosim daca HDMI ofera mai mult? Simplu! Nu toate echipamentele Hi-End furnizeaza semnal video(Ex: CD Player prefesionale, MiniCD, etc.) si nu toate echipamentele sunt dotate cu decodoare pentru interfata HDMI (Ex: Receiver AV mai vechi).

Cand si unde il folosim? Depinde de situatie! Daca vrem sa conectam laptop-ul la TV, evident vom folosi o conexiune HDMI. Dar daca vrei un home theater? In cazul acesta semnalul video trebuie sa ajunga la video proiector sau TV, iar cel audio in amplificator. Cazul cel mai des intalnit este cel in care avem mai multe surse de semnal (Set Top Box, Blu-Ray, cablu TV, consola de jocuri, laptop sau PC) iar sistemul home cinema furnizeaza doar sunet si nu are intrare dedicata HDMI. In cazul acesta cea mai buna solutie este conectarea semnalelor video direct in TV sau video proiector iar cel audio in sistemul home cinema. Alt caz similar este cel in care Receiver-ul are intrare S/PDIF dar nu are intrare HDMI iar sursa noastra este un laptop cu iesire HDMI. In acest caz vom utiliza iesirea HDMI catre TV, iar sunetul il vom distribui in format digital catre Receiver prin cablu optic de la TV. Mai nou producatorii de placi de sunet pentru laptop-uri livreaza o iesire S/PDIF prin conectorul de casti, iar cu ajutorul unui adaptor se poate prelua acest semnal si transmite catre Receiver, crescand cu mult calitatea sunetului!

 

 

 

 

Developed jointly by the Sony and Phillips corporations!

Posted by MHT Experience

leave a comment

13 + 4 =